Gratulujeme všem a oceněným a nominovaným!

finalisti

Restaurace U Pinkasů, spol. s r.o.

František Novotný

Ročník 2024

Představení nominované firmy

Restaurace U Pinkasů je tradiční česká restaurace, která poprvé začala čepovat Plzeňský Prazdroj v Praze v roce 1843, kdy se Jakub Pinkas, krejčí šijící mj. kněžská roucha pro františkánský klášter, se doslýchá o novém pivu, které právě začali vařit v Měšťanském pivovaru v Plzni. Čím to, že je pivo tak odlišné od těch do té doby vyráběných piv? Je vyráběno novou metodou – a to metodou spodního kvašení, která dává pivu zcela nový charakter i vzhled.

Špičkově ošetřené a tradičním způsobem čepované pivo z nerezových tanků nabízíme ve třech podlažích s tím, že každý z těchto prostorů osloví hosty zcela jedinečnou a specifickou atmosférou. Historicky sdílíme zeď s Chrámem Panny Marie Sněžné a máme dobré vztahy s řádem Františkánů, každý výčep je požehnán farářem z tohoto řádu. Restaurace nabízí tradiční české pokrmy a používá receptury z 19. století.

Každý rok v říjnu pořádáme mezinárodní soutěž Pinkasova noční můra, čímž vzdáváme hold náročné práci výčepních. Soutěž je prestižní záležitostí, kromě místních výčepních a těch ze sousedních zemí jako je Polsko, Maďarsko, Rumunsko, Německo se soutěže loni zúčastnili tapsteři z Velké Británie, Norska a Japonska. V posledních letech mezi účastníky přibývají i ženy, což nás velmi těší.

Zde jsou si všichni rovni.

3 otázky pro nominovanou osobu

Co Vás přivedlo do Vaší současné pozice?

Do současné pozice jsem nastoupil před 16 lety , přešel jsem z hotelového segmentu, sice částečně poznamenán gastronomií, ale zcela vzdálené té tradiční, české, tedy našeho rodinného stříbra.

Co Vás na Vaší současné pozici nejvíc těší?

Těší mne sledovat výsledky své práce, ať již na poli služeb nebo práce s kolegy.

Jaké máte plány do budoucna?

Pokračovat v nastoleném trendu, odolávat všem vnějším tlakům a zejména být poplatný tradici, kterou se naše restaurace pyšní již 181 let.

Odpovídal František Novotný, ředitel
 

Důvod nominace

Tušil snad v dubnu roku 1843 Jakub Pinkas, že právě zakládá nejslavnější českou „hospodu“ s nejproslavenějším pivem? Místo, kde se budou tvořit dějiny tohoto národa? Stejně jako jsou Vltava nebo Hradčany neodmyslitelnou součástí Prahy, lze ryze českou lásku k dobrému pivu a útulným hospůdkám považovat za národní dědictví. Jen pár kroků od Václavského náměstí naleznete typickou českou restauraci U Pinkasů, kde se poprvé v Praze začal čepovat Plzeňský Prazdroj, a to již v roce 1843. Špičkově ošetřené a tradičním způsobem čepované pivo z nerezových tanků nabízíme ve třech podlažích s tím, že každý z těchto prostorů osloví hosty zcela jedinečnou a specifickou atmosférou. A to je to, kvůli čemu sem lidé chodí rádi – vynikající Plzni, čepované tradičním způsobem, takzvané hladinky, poctivé české kuchyni, domácké atmosféře a příjemnému posezení.

Nominační kategorie

Tradice

Nominoval/a:

zaměstnanec

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Pokračováním v používání tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací naleznete v Souhlasím Prohlášení o ochraně osobních údajů